Udflugt

 Lørdag den 10. september 2005 var dagen for vor efterårsudflugt. Som tidligere var vejret med os, og vi benyttede denne gang DSB til at transportere os til vort mål, København, hvor vi besøgte Nationalmuseet.

Vi havde bestilt en rundvisning på museets særudstilling Himmelskiven og Solvognen. Da DSB ikke rigtig kunne levere tog, som passede med tiden på Nationalmuseet, havde vi tid til på egen hånd at se os om inden rundvisningen.

Rundvisningen startede klokken 11:00, hvor arkæolog Nadia Hauptkom og tog imod os. Hun startede med at tage os med til oldtidafdelingensbronzealderafsnit for at give os lidt baggrund for særudstillingen.Den planlagte rundvisning her blev noget længere end beregnet pågrund af de mange spørgsmål. Men som Nadia sagde: “Sådan går det altid med sådan nogle som jer.”

På særudstillingen så vi de to enestående fund fra bronzealderens solkult.

Himmelskiven er Europas ældste gengivelse af kosmos og stammer fra ca.

år 1.600 f.Kr. Skiven viser en forgyldt sol, en nymåne samt stjerner, måske stjernebilledet Syvstjernen eller Plejaderne. Et forgyldt skib antyder oldtidens forestilling om solens, månens og stjernernes rejse over himlen. Kanten prydes af to forgyldte buer, der hver dækker 82 grader af skiven. Det svarer til afstanden mellem solopgang og solnedgang ved hhv. midsommer og midvinter set fra det sted, hvor skiven blev fundet.

Himmelskiven har en dramatisk fundhistorie. Den kom for dageni 1999 ved en røvergravning ved Nebra i Mellemtyskland. Ved hjælpaf metaldetektor, og med udsigt til det sagnomspundne Bloksbjerg, fandtto mænd en bronzeskive, som måler 32 cm. i diameter, (dvs. som en stor middagstallerken.) Ved en politiaktion lykkedes det i 2002 at redde  både himmelskiven, og forskellige andre oldsager fra fundstedet, fra at blive solgt på det sorte marked. Alt endte på Landesmuseum für Vorgeschichte i Halle, hvorfra Nationalmuseet har lånt genstandene.
Solvognens historie begynder en dag for over 3400 år siden, hvorden fine genstand blev sønderbrudt og lagt på jorden i Trundholmi Nordvestsjælland. Fundomstændighederne var fredsom-melige.Ved den første pløjning af et område i Trundholm Moseblev Solvognens forskellige dele fundet inden for en alens afstand fra hinanden.Finderen, opsynsmand Frederik Willumsen, regnede med, at det var et stykke legetøj, og hans søn fik hesten at  lege med, mens det øvrige blev lagt på loftet.
Da naboen, skovkasserer West, efter nogle dagesforløb fik det enestående fund at se, blev det anmeldt tilNationalmuseet. På udstillingen genforenes den nordvestsjællandskebondes plov med solvognen for første gang siden 1902.
Efter den strålende rund-visning var der lejlighedtil at se oldtidssamlingen i sin nuværende form. For de fleste afos nok for sidste gang, idet udstillingen lukker med udgangen af dette år,for at genopstå i ny udformning i maj 2008 efter en grundig renoveringsponsoreret af A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond med kr. 35.610.000,- Så for dem, som kunne have lyst til et gensyn med “Oldtid” i sin nuværende udformning, er der mulighed for det indtil nytår.
I Nationalmuseets gård, var der udstilling og optræden afen vikingegruppe. Vi var nogle der overværede et optrin med vikingelegeog et enkelt af vore medlemmer var endda deltager i et specielt “kvindeløb”.Det var vældig morsomt.Efter disse mange oplevelser, var DSB så venlige at sørgefor vor hjemtransport.

Vertical Menu

Search

Categories

  • Ingen kategorier